Tekst: Melvin Rangel

Gun de kat een graatje… Omdat hij altijd op kantoor zit én omdat hij een liefhebber is, mocht Quote’s artdirector Melvin Rangel met The Macallan op whiskyreis naar Schotland ter ere van de nieuwe destilleerderij. Dat smaakt naar meer. Letterlijk.

Wanneer je als artdirector de kans krijgt een dagje niet te hoeven dealen met eigenwijze redacteuren en een immer naderende deadline, pak je deze gretig met beide handen aan. Dus bij een uitnodiging van de wereldberoemde Schotse whiskymaker The Macallan voor een bezoek aan de gloednieuwe distilleerderij – inclusief overnachting, lunch, diner en proeverijen – is de koffer gauw gepakt.

Het reisgezelschap bestaat uit twee journalisten, een piekfijn gekapte marketingman en een langharige social influencer genaamd Nigel, alsmede pr-dame Lucie en brandmanager Annefleur. De vlucht naar Aberdeen verloopt volgens schema en vervolgens leidt een autorit langs kronkelige wegen door het adembenemend mooie landschap van de Schotse Hooglanden, tot we anderhalf uur later aankomen in de Speyside. Dit gebied dankt zijn naam aan de Spey, de snelst stromende rivier van Schotland. Aan de oever daarvan verrees in 1824 de distilleerderij van The Macallan, omgeven door een 150 hectare groot landgoed met als kloppend hart Easter Elchies House uit 1700. Het is daar waar de spraakzame gastvrouw Margaret haar Nederlandse gasten vlak voor de lunch welkom heet. Uiteraard met een eerste glas whisky, een Macallan Fine Oak 12 years old, die er soepeltjes in glijdt.

Na een stevige lunch (inclusief haggis) en een paar glazen goede wijn volgt een rondleiding door de nieuwe distilleerderij, mét bezoekerscentrum. Na een verbouwing van 3,5 jaar en een investering van zo’n 140 miljoen pond creëerden de internationaal geprezen architecten van Rogers Stirk Harbour een hypermodern ontwerp. Het resultaat mag er wezen. Alleen al het glooiende dak bestaat uit 1800 houten balken, 2400 panelen en meer dan 380.000 losse onderdelen. Het is geheel bedekt met gras en gaat zo mooi op in het landschap. Door de nieuwe distilleerderij kan de productie van The Macallan met circa een derde worden vergroot.

Een rondleiding maakt dorstig. Gelukkig staat de nog steeds spraakzame Margaret ons op te wachten voor een proeverij. Op het menu: The Macallan Double Cask 12 years old, Sherry Oak 12 years old, Fine Oak 15 years old en de exclusieve Rare Cask. Stuk voor stuk een genot voor de kenner en een goede introductie voor de beginnende liefhebber. Een leuk weetje hierbij is dat The Macallan zijn whisky’s laat rijpen op eikenhouten sherryvaten. Men vindt dit zelfs zo belangrijk dat de productie van die vaten in eigen hand wordt gehouden.

Als de proeverij ten einde loopt, wordt de sfeer steeds losser. Ook Margaret lust best een borrel en wordt steeds spraakzamer. De hoogste tijd dus voor een wandeling over het landgoed, een paar biertjes open te trekken en te genieten van het fraaie uitzicht. Maar voordat we aan tafel gaan heeft brandmanager Annefleur nog een aangename verrassing: een glas van de zeer zeldzame Macallan Reflexion. Eigenwijze redacteuren en een naderende deadline lijken op zo’n moment verder weg dan ooit.

The Macallan introduceert later dit jaar drie nieuwe core ranges: Double Cask, Triple Cask Matured en Sherry Oak. De nieuwe distilleerderij en het bezoekerscentrum openden 2 juni de deuren voor het publiek. Meer informatie hier.

Bron: Quotenet

Thanks you @maisonpr
& @the_macallan for having us.